Historien

Historien om Palleshavegaard er relativt ny, men det er historien om vores familie ikke, og det er denne, som har lagt grundlaget for den landbrugspraksis vi udøver på gården nu.

Historien bag Palleshavegaard

Palleshavegaard er en lille familie-drevet gård på Midtfyn, som er under økologisk og biodynamisk omlægning.

Nuværende historie

“Palleshavegaard” er et helt ny etableret mikro-landbrug, beliggende ved Ringe på Midtfyn. 

Da vores familie overtog gården i sommeren 2020 hed gården “Pilegård” og var eget af Poul Højgaard. Poul drev dog gården som et beskæftigelsestilbud for borgere med særlige behov.

Historien om Palleshavegaard er derfor relativt ny, men det er historien om vores familie ikke, og det er denne, som har lagt grundlaget for den landbrugspraksis vi udøver på gården nu.

I 1952, startede far/morfar, Danmarks første biodynamiske landbrug på Vestsjælland. Dette eventyr er en lang fortælling om en landbrugsform og ideologi, som på mange måder lå forud for tiden. 

Men som nu er en stor del af den bæredygtige og regenerative landbrugspraksis, som verden ønsker.

Derfor er en historie som startede for knap 70 år siden, nu meget aktuel og vi forsøger at arbejde videre på Palleshavegaard, med disse strømninger.

Lokale grøntsager

Palleshavegaard er en gammel “storgård” med mange ha jord, men som gennem tiden har solgt jord fra, til de store konventionelle landmænd i området. Derfor hører der på nuværende tidspunkt ca. 5,5 ha til ejendommen. Derfor er Palleshavegaard indskrevet i en moderne fortælling om mikro-landbrug, hvor man producerer fødevarer til lokalområdet, med fokus på den mest bæredygtige, regenerative og klimavenlige måde.

Dette fænomen er nyt i Danmark, men har i mange år eksisteret i andre lande. Men nu er Danmark klar og der er spirende interesse for lokalt producerede fødevarer, hvor der i højere grad er fokus på forbrugernes engagement i producenten. Bevidstheden om kvaliteten af de fødevarer vi indtager er blevet langt større og især fokus på indholdet frem for udseendet har fået en stor betydning. “Vi skal leve af det kroppen optager ud af den mængde af mad vi indtager og ikke kvantiteten.”

Forhåbentlig kan Palleshavegaard være med i fortællingen om denne udvikling og være med til at sætte fokus på sunde fødevarer med en høj grad af livskraft hvad enten det er planter, dyr mennesker, jorden eller mikroorganismer.

Besøg Palleshavegaard og se vores brede udvalg af biodynamiske produkter og økologiske grøntsager i vores gårdbutik i Ringe på Fyn.
Følg med på sociale medier

Palleshavegaard er på Facebook og Instagram. Vi opdaterer løbende med spændende nyheder, aktiviteter og arrangementer på gården. Du er velkommen til at tage et smut forbi vores profiler for at holde dig opdateret og følge med i livet på gården.